Wind River

VK, Can, VS 2017 107 minuten - FilmMagie nr. 677
Regie: Taylor Sheridan
Met: Jeremy Renner, Elizabeth Olsen, Gil Birmingham, Jon Bernthal, Julia Jones, Kelsey Asbille, James Jordan, e.a.
Scenario: Taylor Sheridan
Fotografie: Ben Richardson
Montage: Gary Roach
Muziek: Nick Cave, Warren Ellis
Prijzen: Beste acteur en beste film, American Indian film Festival 2017
Beste regisseur, Cannes 2017
Links: www.facebook.com/WindRiverMov

 

De anti-John Wayne

Een moderne cowboy wreekt het tragische lot van de Amerikaanse indianen in Wind River, het knappe regiedebuut van Hell or High Water-scenarist Taylor Sheridan. Een volwassen thriller met diepgang, die de codes van de western op hun kop zet.
In het barre indianenreservaat Wind River vindt Cory Lambert (Jeremy Renner) het lijk van een jonge vrouw. Aan de sporen in de sneeuw ziet hij het meteen: dit meisje vluchtte voor haar verkrachters.
Debuterend regisseur Taylor Sheridan (bekend van de ijzersterke scenario's van Hell or High Water en Sicario) baseerde zich op waargebeurde feiten en statistieken, of net het gebrek daaraan: er worden in de VS namelijk geen cijfers bijgehouden over vermiste indiaanse vrouwen. Maar de verkrachting waarmee hij zijn film begint, is ook een niet mis te verstane metafoor voor de schandalige manier waarop de VS hun oorspronkelijke bewoners van land en trots heeft beroofd.
Sheridan speelt een slim spelletje met de codes van de western in deze ijzige thriller: Renner krijgt de ouderwetse cool van een cowboy, maar is tegelijk een halve indiaan - zijn ex, met wie hij een dochter had, woont ook in het reservaat - die het trieste lot van de Native Americans wil wreken, in plaats van op hen te jagen. Een anti-John Wayne.
Terwijl Lambert en Banner zoeken naar antwoorden over de verkrachting, komen pijnlijke herinneringen naar boven. Een sterk moment is een hartverscheurend gesprek tussen Banner en de vader van het vermoorde meisje: "Als je wegloopt van je pijn, verlies je ook alle mooie herinneringen aan je dochter", klinkt het.
De weidse landschappen in Wind River zijn keihard bevroren, maar onder de ijskorst sluimert diepe ontroering.

 

www.filmmagie-antwerpen.be