FilmMagie-logo-white

Wildlife

(2018,
USA)
(2018,
USA)
19 november 2019

Regisseur

Paul Dano

Producer

Alex Saks, Paul Dano, Oren Moverman, Ann Ruark, Jake Gyllenhaal, Riva Marker

Scenario

Paul Dano, Zoe Kazan

Acteurs

Carey Mulligan, Jake Gyllenhaal, Ed Oxenbould, Bill Camp

Cinematografie

Diego Garcia

Montage

Matt Hannam, Lou Ford

Muziek

David Lang

Prijzen

Genomineerd in Cannes, Sundance, Gent en diverse andere

Filmduur

104 min

Een smeulend vuurtje

Hollywoodacteur Paul Dano weet maar al te goed wat je moet doen met topacteurs: ze laten acteren.

Acteurs die regisseur spelen: het loopt niet altijd even goed af. Maar waar Jack Nicholson en Nicholas Cage faalden, maakt Paul Dano (‘There Will Be Blood’) indruk met het ingehouden relatiedrama Wildlife. De film is gebaseerd op de gelijknamige roman van Richard Ford, maar Dano en partner/coscenariste Zoe Kazan meden de obligate vertelstem. Liever liet Dano zijn beelden voor zich spreken en zijn acteurs, euhm, acteren. Je zou wel gek zijn, als je zulke klasbakken als Carey Mulligan en Jake Gyllenhaal voor de lens hebt.

De twee krijgen alle kansen om te schitteren met ingetogen vertolkingen. Ze spelen een koppel in de jaren 60, gadegeslagen door hun tienerzoon. Het gaat goed met de economie, maar niet voor iedereen. ‘Sommigen zullen verdrinken, anderen zullen bovendrijven’, zegt Jeannette, die een job als zwemcoach heeft gevonden. Wanneer Jerry ontslagen wordt van zijn vernederend baantje op een golfterrein, neemt hij een job als brandweerman. Terwijl hij bosbranden gaat blussen, gaat zijn relatie in vlammen op.

Er smeult een vuur in Jeanette en ze heeft geen zin meer om het te doven. De tienerjongen kijkt verbaasd toe hoe zijn moeder de chachacha danst met een rijkaard die zo-even nog zijn schoenen liet poetsen door Jerry. Mister Miller zegt dat hij rijk geworden is door andermans incompetentie, maar daar denkt de hardwerkende Jeanette anders over. ‘Geld krijgt geld. Dat is waarom de rijken rijk blijven en de armen arm.’ En dat is waarom ze zich in zijn armen vlijt.

Jeroen Struys in De Standaard/DS2, dinsdag 18 december 2018, p. 7

Zie ook FilmMagie nr. 690