FilmMagie-logo-white

Welcome

(2009,
Frankrijk)
(2009,
Frankrijk)
2009

Regisseur

Philippe Lioret

Producer

Olivier Hélie & Christophe Rossignon voor Nord-Ouest Productions

Scenario

Philippe Lioret, Emmanuel Courcol & Olivier Adam

Acteurs

Vincent Lindon (Simon), Firat Ayverd (Bilal), Audrey Dana (Marion), Derya Ayverdi (Mina), Thierry Godard (Bruno)

Cinematografie

Laurent Dailland

Montage

Andréa Sedlackova

Muziek

Prijzen

Berlijn 2009: Prijs van de Eucumenische Jury

Filmduur

110 min

‘Vierduizend kilometer heeft hij al afgelegd om bij zijn geliefde te zijn en ik ben niet eens de straat overgestoken om de mijne tegen te houden.’ Simon is zwaar onder de indruk van de passie van Bilal. De zeventienjarige Koerd moet en zal Londen bereiken voor zijn vriendin met de verkeerde man moet trouwen. Hij is zonder papieren in Calais geraakt en is niet van plan om zich nog te laten tegenhouden: desnoods zwemt hij het Kanaal over. In het zwembad klopt hij aan voor lessen. Simon, een voormalige zwemkampioen, helpt hem eerst tegen betaling, dan om indruk te maken op zijn ex-vrouw die zich als vrijwilligster inzet voor de honderden vluchtelingen die op weg naar Engeland in Calais stranden.

Philippe Lioret is het prototype van een ambachtelijke regisseur die gelooft in schaven tot de vertelling goed zit en niet bang is van een beetje romantiek of schoonheid. Zijn films (L’Équipier en Je vais bien, ne t’en fais pas) halen zelden de toptien van het jaar, maar op hun kwaliteit valt niets af te dingen. Mee dankzij de uitstekende vertolkingen van Vincent Lindon en Firat Ayverdi zien we in Welcome een unieke vriendschap tot stand komen tussen de uitgedoofde Fransman en de naïeve, levenslustige Koerd. Dat mooie verhaal botst echter op de bikkelharde werkelijkheid. Niet die van het ijskoude water, de tegenstroom en het drukke vrachtverkeer, die Bilal verhinderen de overkant te halen. Wel die van warenhuizen die vluchtelingen de toegang ontzeggen om hun klanten niet te storen, van voedselbedelingen die door de politie gesaboteerd worden, van een wet die de burgers van Calais vervolgt als ze vluchtelingen hulp bieden.

Lioret houdt het bij een vaststelling, hij is te veel verteller om aan politiek te doen. Toch was Welcome het middelpunt van een hevige polemiek. De Franse minister van immigratie Eric Besson hekelde onwaarheden en een karikaturale voorstelling van de politionele aanpak. Maar als Lioret geen loopje neemt met de feiten, en dat zou in dit geval bedrog zijn, is Welcome een sterk verhaal dat pertinente vragen oproept over de manier waarop we asielzoekers behandelen.

Niels Ruëll in De Standaard 25 maart 2009

Zie ook FilmMagie nr. 594