Regisseur
Producer
Scenario
Acteurs
Cinematografie
Montage
Muziek
Prijzen
Filmduur
het verhaal
Kent u dat ook? Dat soort dagen waarbij u tijdens het opstaan denkt: “Ik moet wel, maar ik heb echt geen zin!” Zo een dag is het voor Victor Van Dort in corpse bride. Deze verlegen jongeman wordt vandaag voorgesteld aan Victoria Everglot, het meisje waarmee hij morgen zal trouwen. Het zakelijk huwelijk tussen de twee families bevalt Victor niet erg. Nolens volens wordt hij meegetroond naar het huis van de familie Everglot. De zenuwachtige bruidegom ontmoet zijn aanstaande terwijl hij zich probeert te ontspannen op de piano. Er springt meteen een bescheiden vonkje over tussen hen. Maar toch blijft Victor op de repetitie van het huwelijk even nerveus, waardoor hij z’n geloften door elkaar gooit. Het is duidelijk z’n dag niet. En het wordt er ook niet beter op. Victor slentert naar het donkere woud, een perfecte plaats om te bezinnen. Hij oefent gedreven z’n gelofte doorheen het bos, overigens niet zonder resultaat. Zonder het te beseffen zweert hij trouw aan een andere bruid, inderdaad de corpse bride. Een jonge vrouw, niet echt dood, maar duidelijk ook niet echt meer levend, verschijnt en sleept Victor mee naar de onderwereld. Emily, de dode bruid, bleek ooit het mooiste meisje van het dorp. Ze stond op het punt te trouwen, maar met de verkeerde man. Hij stelde voor samen te vluchten en vroeg haar met zoveel mogelijk geld en juwelen aan de rand van het bos te wachten. De op geld beluste man stal haar rijkdommen en vermoordde de arme bruid. Maar Emily zou niet rusten voor ze met haar ware liefde kon trouwen. Victor past perfect in haar plaatje.
Wanneer hij terug wakker wordt, bevindt Victor zich in de wereld van de doden. Hij voelt er zich alles behalve op z’n gemak. De onfortuinlijke jongen wil zo snel mogelijk terug naar boven, naar Victoria. Dat steekt hij ook niet onder stoelen of banken. Emily is onnoemelijk teleurgesteld en wil Victor, samen met haar dode vrienden, overtuigen om alsnog met haar te trouwen. Hij krijgt even tijd om afscheid te gaan nemen van z’n familie. Daar gaat het fout voor hem. Victor probeert te ontsnappen aan Emily en haar hele onderwereld, maar de breekbare jongeman is niet opgewassen tegen de kracht van de dood. Ondertussen probeert de familie Everglot hun dochter aan een nieuwe man te koppelen aangezien Victor in rook blijkt opgegaan te zijn. Maar hoe kan het ook anders dan dat deze nieuwe bruidegom een door en door slechte man is, die trouwens verdacht veel lijkt op de man uit Emily’s verhaal. Wie wil er nu nog met wie trouwen en wie trouwt daadwerkelijk?
regie & techniek
Tim Burton. Verder hoeft er niet veel gezegd te worden. Zijn hyperfantasie typeert zijn hele oeuvre en spreekt zowel jong als oud aan. beetle juice, edward scissorhands en charlie and the chocolate factory zijn enkele van de meest gekende Burton films die overlopen van fantasie en kleur, maar toch steeds een scherpe lugubere ondertoon bevatten.
Toch gaan we sneller naar the nightmare before christmas als we corpse bride willen vergelijken met andere films van Burton’s hand. Het zijn namelijk beiden animatiefilms die gebruik maken van de stop-motiontechniek. Wat houdt dat in? Men neme een volledig in maquette uitgewerkt decor, een aantal poppetjes in een soort klei en een speciale camera. Vervolgens worden de figuurtjes in een pose gezet die telkens een beetje wordt aangepast. De camera maakt een beeld van elke pose waardoor beweging wordt gecreëerd wanneer die beelden achter elkaar worden gezet. Het blijft een iets meer houterig effect hebben dan bijvoorbeeld animatie met CGI (Computer Generated Images), maar de gestileerde figuren die Burton gebruikt zijn op zich al weinig realistisch, waardoor de stop-motion techniek dat non-realisme verstevigt.
Ondanks het kwistig gebruik van kleuren in het werk van Tim Burton lijkt corpse bride bijna op een zwart-wit film. De mistroostige sfeer van het geforceerde huwelijk, de zure ouders en het inspiratieloze 19e eeuwse dorp zit voor een groot stuk in de grijze kleurtinten. Maar dat staat in schril contrast met de heerlijk fantasierijke onderwereld. Het scherm wordt plots gevuld met kleur en een feestelijke sfeer. Het wordt meteen aantrekkelijker om in de vrolijke onderwereld te vertoeven dan in het saaie rijk der levenden. Daarnaast schept Danny Elfman, de vaste muzikant voor Burton, een ongure sfeer door kerkhofmuziek die hij afwisselt met energieke liedjes voor de bewoners van de onderwereld. Een gekende formule die toch maar weer haar werk doet.
stemmen & cast
De invulling van de stemmen is voor Burton uiteraard van groot belang. Maar ook hier werkt hij met vaste waarden. Johnny Depp speelde in onder andere edward scissorhands, sleepy hollow en charlie and the chocolate factory een belangrijke rol. Depp – zoals steeds in z’n favoriete rol van zonderlinge eenzaat – heeft iets breekbaars en onverklaarbaar mysterieus wat Burton aantrekt om zijn vaak vreemde personages gestalte te kunnen geven. Daarnaast speelde ook Helena Bonham Carter, Tim Burton’s vrouw, meerdere rollen in zijn films. De stemmen van Depp en Bonham Carter vormen een geloofwaardig koppel voor de gekke personages die Burton steeds weer opvoert. Specifiek in deze film krijgen we ook te maken met de stem van de indrukwekkende Christopher Lee. Hij speelt de norse priester Pastor Galswells die over z’n toeren raakt wanneer Victor stuntelt met z’n geloften. Enn Reitel staat in voor de vreemde stem van het beestje dat in Emily’s hoofd leeft en te pas en te onpas, net als het merendeel van de personages, woordgrapjes maakt over het leven en de dood. Merkwaardig, op z’n minst.
Filip Vekemans.
Zie ook Filmmagie nr. 556
Wil je geen vertoning van FilmMagie missen?
Schrijf je in op onze nieuwsbrief!