FilmMagie-logo-white

The Woodsman

(2004,
USA)
(2004,
USA)
21 februari 2006

Regisseur

Nicole Kassell

Producer

Lee Daniels

Scenario

Nicole Kassell en Steven Fechter

Acteurs

Kevin Bacon (Walter Rossworth), Kyra Sedgwick (Vicki), Eve (Mary-Kay), Mos Def (Serg. Lucas), David Alan Grier (Bob)

Cinematografie

Xavier Pérez Grobet

Montage

Brian A. Kates en Lisa Fruchtman

Muziek

Nathan Larsan

Prijzen

Filmduur

87 min

verhaal

Walter is een veertiger die na twaalf jaar gevangenschap aarzelende stappen in de buitenwereld zet. Zijn zwijgzaamheid verraadt dat hij een diep geheim meezeult. Van opleiding is hij schrijnwerker en hij mag aan de slag in een houtzagerij. Zeker daar mogen ze niet weten dat hij werd veroordeeld voor pedofilie. Wie hij niet kan afwijzen, is sergeant Lucas die Walter’s deur plat loopt om hem te controleren en te intimideren. Wanneer Walter later door de onvervaarde Vickie wordt benaderd, klikt het wel. Zij wil zijn geslotenheid openbreken en weten waarom hij gezeten heeft.

independent

Het mag duidelijk zijn dat het om een independent gaat (een onafhankelijke, niet door de grote, vaak commerciële studio’s opgezette productie), maar het is niet merkbaar dat met een bescheiden budget werd gedraaid op vijftien verschillende locaties in amper een maand tijd.

Dat een Hollywoodster als Kevin Bacon (mystic river) de rol van Walter op zich neemt, een voor de kijker verwerpelijk karakter, is opmerkelijk. Debuterend regisseur Nicole Kassell kreeg van producers Bacon en Lee Daniels (producent van monster’s ball) het vertrouwen om het gelijknamige theaterstuk van scenarist Steven Fechter naar film om te zetten. Zij koos een grofkorrelige filmstijl voor dit naturalistische verhaal dat zich in Philadelphia afspeelt. Het scenario bevat weinig dialoog, maar Kassell bedient zich zuinig van esthetische ingrepen zoals het bevriezen of laten verspringen van beelden en springt heen en weer in de tijd om de innerlijke wereld van het introverte hoofdpersonage te visualiseren. Kevin Bacon zet ingehouden, maar daarom niet minder treffend de hoofdrol van Walter neer. De spanning van de hele film wordt gevoed door zijn permanente strijd om niet te hervallen.
Ook de nevenpersonages zijn mensen van vlees en bloed. Kyra Sedgwick (mevrouw Bacon) speelt overtuigend zijn vriendin Vickie die zich, zelf ooit bepoteld door haar broers, door het leven bokst.
Zij blijft Walter loyaal ondanks zijn verleden, al was het maar omdat ze zelf iemand nodig heeft. Sergeant Lucas (hiphop-ster Mos Def) zou in andere Amerikaanse films makkelijk opgevoerd worden als een onhebbelijke bruut. Hoe zelden Mos Def ook op het scherm verschijnt, hij houdt zijn karakter menselijk en evenwichtig.

Moeilijker aan te nemen is dat Walter een appartementje krijgt toegewezen dat uitkijkt op de speelplaats van een lagere school. Het stelt Kassell wel in staat een onthutsende en erg cynische scène op te voeren. Walter kijkt door zijn venster en levert in de stijl van een live sportverslag commentaar bij de poging van een andere pedofiel om een jongetje te lokken. Dat Walter deze later hardhandig aanpakt, net nadat hij zelf in het park ternauwernood aan zijn verboden verlangens kon weerstaan, is als loutering bedenkelijk. Maar the woodsman, waarvan de titel doelt op de boswachter die Roodkapje heelhuids uit de buik van de boze wolf snijdt, stuurt gelukkig niet aan op een happy end. Walter is zich permanent bewust hoe vernietigend zijn verlangen is voor het object van zijn drift. Hij is veroordeeld tot een levenslange zelfbeheersing die hem op zijn zwakste momenten nee moet doen zeggen. Gesymboliseerd in een shot waarin Walter een groot zebrapad oversteekt, gaat het met hem de hoopvolle kant op. Wellicht dankzij de volgehouden steun van Vickie.

the woodsman weigert pedofielen gemakshalve als monsters af te schilderen, maar houdt zich ver van de boodschap die daders vaak als excuus aanbrengen, namelijk dat ze zelf slachtoffer zijn.
De vraag die Kassell finaal stelt, is of deze vaak verbannen en “verloren gevallen” aan hun lot kunnen worden overgelaten.

Nico Krols in De Morgen 02-03-2005

Zie ook Film|TV|DVD nr. 550