FilmMagie-logo-white

The Squid and The Whale

(2005,
USA)
(2005,
USA)
06 februari 2007

Regisseur

Noah Baumach

Producer

Wes Anderson, Peter Newman, Charlie Corwin, Clara Markowicz

Scenario

Noah Baumach

Acteurs

Bernard – Jeff Daniels, Joan – Laura Linney, Walt – Jesse Eisenberg, Frank – Owen Kline en met William Baldwin en Anna Paquin

Cinematografie

Robert D. Yeoman

Montage

Tim Streeto

Muziek

Dean Wareham, Britta Phillips

Prijzen

Filmduur

81 min

Zaterdag is papa’s dag

The squid and the whale is een amusante, kleine film over het huwelijk van Bernard en Joan Berkman dat in de jaren tachtig op de klippen loopt. De twee puberzonen van het gezin proberen zich elk op hun manier naar het zelfgekozen co-ouderschap-met-complicaties te schikken.
Walt is zestien en kijkt vooral op naar zijn vader (Jeff Daniels), de tienjarige Frank verkiest bij zijn moeder (Laura Linney) te blijven. Bernard is een schrijver die na zijn eerste succes maar niet aan een volgend toekomt. Joan is in zijn zog ook beginnen schrijven. Hoewel zij niet luistert naar zijn neerbuigende, geniale aanwijzingen publiceert zij wel – tot zijn ergernis – in het prestigieuze The New Yorker.

Scenario en regie

zijn van de hand van Noah Baumbach (scenarist van The life aquatic with steve zissou) wiens ouders overigens zelf schrijvers waren. Visueel kon het sterker, maar overduidelijk lowbudget dragen de soms wat wazige, grofkorrelige en afgeschenen beelden wonderwel bij tot de sfeer van dit psychologisch gezinsportret dat ontroert en amuseert.
Bernard vertelt Walt dat zijn moeder al vier jaar een affaire had waarop Walt zijn moeder een hoer noemt. Frank masturbeert zich op school en smeert het resultaat daarvan uit over de boeken in de bibliotheek. Walt wordt verliefd op Sophie, maar ze heeft te veel sproeten. Frank drinkt thuis stiekem pintjes terwijl Bernard en Walt naar Blue Velvet gaan kijken. Walt plagieert Pink Floyd op een muziekwedstrijd.

Bernard en Joan halen de kinderen om beurten in huis vooral om zich ten opzichte van elkaar te bewijzen. Bernard doet aan de hand van hamburgers nog een poging om het huwelijk te redden, maar wordt door Joan onbedaarlijk uitgelachen. De anekdotes van het lichtjes alternatieve schrijversduo en hun zoons worden opgestapeld. Toch geeft The squid and the whale geen fragmentarische indruk. De humor in de dialogen en situaties blijft subtiel en onderdrukt. Veel wordt overgelaten aan de drive van de acteurs. Met Jeff Daniels en Laura Linney zat Baumbach gebeiteld en William Baldwin is hilarisch als tennisleraar (natuurlijk in Borg-outfit en met houten racket), maar ook de jongens zitten prima in hun rol. Vooral Owen Kline, zoon van Kevin, die Frank speelt, heeft van de camera hoegenaamd geen last. Jesse Eisenberg acteert als Walt geregeld gemaniëreerd, maar dat kan nauwelijks de pret drukken.

Voor liefhebbers van  prettig gestoorde situaties met pijnlijk herkenbaar menselijke trekjes
Niet voor  consumenten van billenkletsers

Nico Krols in De Morgen