FilmMagie-logo-white

The Rescue

(2021,
UK, USA)
(2021,
UK, USA)
22 maart 2022

Regisseur

Elizabeth Chai Vasarhelyi, Jimmy Chin

Producer

Elizabeth Chai Vasarhelyi, Jimmy Chin, P.J. Van Sandwijk, John Battsek, Bob Eisenhardt

Scenario

Documentaire

Acteurs

Derek P. Anderson, Bhak Loharjun, “Amp” Bangngoen, Thanet Natisri, Rick Stanton, John Volanthen, Richard “Harry” Harris, Mitch Torrel

Cinematografie

David Katznelson, Ian Seabrook, Picha Srisansanee

Montage

Bob Eisenhardt

Muziek

Daniel Pemberton

Prijzen

Filmduur

107 min

Deze ronduit geweldige documentaire van het Oscarwinnende Free Solo-tandem, Elizabeth Chai Vasarhelyi en Jimmy Chin, beschrijft in detail hoe twaalf jonge voetballertjes in juli 2018 gered werden uit de Tham Luang-grot in Thailand. De National Geographic-productie benadert het relaas uitsluitend vanuit het standpunt van de Britse duikers Rick Stanton en John Volanthen omdat Netflix de rechten heeft op de versie van de kinderen. Dat maakt het resultaat er niet minder spannend op. Zelfs al weet je hoe de docu afloopt, dit blijft een nagelbijter van jewelste. De feitelijke twists and turns had geen enkele fictiescenarist kunnen bedenken.
Bij momenten doet The Rescue denken aan Billy Wilders Ace in the Hole, zeker wanneer de reddingsoperatie in een waar mediacircus verandert. Vasarhelyi en Chin vrijwaren hun docu echter van enig cynisme en willen vooral een boodschap van broederschap, wilskracht en verantwoordelijkheid uitsturen. In die zin geeft de film het goede voorbeeld aan een wereld die niet meteen staat te springen om vluchtelingen in nood in veiligheid te brengen.

Chris Craps op vertigoweb.be 23 november 2021