FilmMagie-logo-white

The Drop

(2014,
USA)
(2014,
USA)
31 maart 2015

Regisseur

Michaël R. Roskam

Producer

Peter Chernin, Jenno Topping

Scenario

Dennis Lehane, naar zijn kortverhaal “Animal Rescue”

Acteurs

Noomi Rapace, Tom Hardy, James Gandolfini, Matthias Schoenaerts, John Ortiz, James Frecheville , Elizabeth Rodriguez

Cinematografie

Nicolas Karakatsanis

Montage

Christopher Tellefsen

Muziek

Marco Beltrami, Raf Keunen

Prijzen

Scenarioprijs (Dennis Lehane) San Sebastián International Film Festival

Filmduur

106 min

Dat een Belg dit in Brooklyn gesitueerd verhaal heeft gedraaid met een gemengde cast en dito crew is er niet aan te zien. Het is op zich al geen sinecure om een beloftevol debuut op te volgen, maar Roskam heeft dat ook nog eens gedaan in een totaal verschillende context dan die van zijn alomgeprezen ‘Rundskop’. Het was bang afwachten, maar de vaste hand van de Limburger is niet gaan beven. Hij heeft zijn avontuur met onderscheiding overleefd.
Voor ‘The Drop’ kon hij rekenen op een degelijke cast. Vooral Tom Hardy gooit hoge ogen als Bob, de schijnbaar eenvoudige barman die de bruine kroeg uitbaat van zijn kozijn Marv (de laatste rol van de betreurde James Gandolfini’s, NK). Marv doet nog steeds of hij de plak zwaait, maar is eigenlijk de voetveeg van Tsjetsjeens maffiagespuis. Zij gebruiken het café als een zogeheten drop bar, waar buiten het zicht van de politie enveloppen crimineel geld worden gedeponeerd voor grote witwasacties.

Iedereen wantrouwt elkaar in ‘The Drop’. Hoe weinig er ook in hun leven lijkt te gebeuren, de dramatische gebeurtenis die het leven van de personages een determinerende draai bezorgt, is in een oogwenk voorbij. Er wordt veel gepraat in deze film en er borrelt heel wat onder de dialogen van de personages.

‘The Drop’ is gebaseerd op het kortverhaal ‘Animal Rescue’ van Dennis Lehane (Mystic River), dat hij zelf in een script omzette. Maar het is niet zozeer het scenario dat ons kon bekoren, en in de rol van Ann Dowd als Marv’s zus zat voelbaar meer.

Vooral de muziek van Marco Beltrami, de immer imposante cinematografie van Nicolas Karakatsanis en de vertolkingen van de acteurs maken indruk. Schoenaerts heeft een kleine, maar opgemerkte rol waarmee hij zijn plaats bevestigt tussen zoveel acteergeweld. En hoe Tom Hardy (‘Locke’, ‘The Dark Knight’) hier staat te acteren maakt duidelijk dat zijn rijzende ster nu aan een steile klim is begonnen.

Nico Krols in De Morgen 23/09/2014

Zie ook FilmMagie nr. 648