FilmMagie-logo-white

Small Faces

(1995,
UK)
(1995,
UK)
22 oktober 1996

Regisseur

Gillies MacKinnon

Producer

Scenario

Billy & Gillies MacKinnon

Acteurs

Ian Robertson – Lex , Joseph McFadden – Alan , J.S.Duffy – Bobby, Laura Fraser – Joanne

Cinematografie

John de Borman

Montage

Muziek

Prijzen

Filmduur

105 min

Regisseur

SMALL FACES is de zesde film van de Schotse regisseur Gillies MacKinnon. Na een onfortuinlijke Hollywoodervaring met de flop A SIMPLE TWIST OF FATE – met Steve Martin – keerde MacKinnon opnieuw naar Schotland terug om er een eigen scenario over zijn jeugdjaren in Glasgow te schrijven. Met zijn broer Billy werkte hij twee jaar aan de voorbereiding van de film. Dankzij zijn Amerikaanse relaties kon hij in Hollywood een pak dollars krijgen voor de verfilming. Gillies bedankte voor de eer en opteerde voor een low budget-film (1 , 2 miljoen pond). Authenticiteit was voor hem belangrijker dan Amerikaans geld.

Gegeven

De film handelt over de jeugdcultuur in het Glasgow van de jaren zestig. Waar Londen toen in de ban was van de Beatles en Flower Power was er in Glasgow nog geen hippie te bekennen.

Centraal staat de dertienjarige Lex MacLean, afkomstig uit een arbeidersmilieu. Bij gebrek aan een vader beschikt de jongen over twee rolmodellen: zijn oudste broer vervult een positie als beul bij een jeugdbende, zijn andere broer bereidt zich voor op een opleiding aan de kunstacademie. Door een ongelukkig toeval raken de drie broers betrokken bij de oorlog tussen rivaliserende bendes, waar Lex verwoede pogingen onderneemt het noodlot af te wenden.

Bespreking

Met authenticiteit is de voornaamste kwaliteit van deze film genoemd. De sfeer is raak geschetst en de jongerencultuur uit de jaren zestig komt volkomen tot haar recht. Met zijn fotografie geeft de regisseur alles nog een extra dimensie.

Al even opmerkelijk is MacKinnons benadering van het onvermijdelijke geweld. Via een sublieme cameravoering en suggestieve montage weet hij bloederig effectbejag te omzeilen, zonder dat de scènes aan kracht inboeten. Op eenzelfde wijze maakt hij ook de aantrekkingskracht van het leven op het scherp van de snede duidelijk: wie Lex met succes ziet vluchten voor een aanstormende meute voelt de adrenaline stromen en deelt achteraf het genot van de overwinning.

Bovendien slaagt de regisseur erin zijn personages veel diepgang mee te geven. Tot en met de kleinste bijrollen komen de jongeren in SMALL FACES volstrekt geloofwaardig over. Daarbij mag de voortreffelijke acteerprestatie van de piepjonge Ian Robertson niet onvermeld blijven: hij groeit in de rol van Lex uit tot een filmheld van formaat.

SMALL FACES toont hoe de wervelende energie van de Glasgowse jeugd anno 68 explodeerde in agressie en ze daar hun kick uit haalden. Gillies MacKinnon levert een allesbehalve rooskleurige, maar interessante sociale schets af in een plastische, soms wat bevreemdende filmstijl, verwant aan het eveneens Schotse SHALLOW GRAVE.

samengelezen door Dirk Michiels, medewerker KFL-Antwerpen