FilmMagie-logo-white

On Chesil Beach

(2017,
USA)
(2017,
USA)
29 januari 2019

Regisseur

Dominic Cooke

Producer

Elizabeth Karlsen, Stephen Woolley

Scenario

Ian McEwan naar zijn gelijknamig boek

Acteurs

Saoirse Ronan, Billy Howle, Emily Watson, Anne-Marie Duff, Bebe Cave, Adrian Scarborough, Anne-Marie Duff, Samuel West, Jonjo O’Neill

Cinematografie

Sean Bobbitt

Montage

Nick Fenton

Muziek

Dan Jones

Prijzen

Filmduur

110 min

Romantisch drama On Chesil Beach laat kijkers vlinders en pijn van smoorverliefde personages voelen

De Britse romancier Ian McEwan schreef zelf het scenario voor dit gevoelige drama, aan de hand van zijn gelijknamige roman uit 2007. Hierin neemt de toekomst van jonge geliefden een onverwachte wending doordat ze zwijgen op een cruciaal moment. In 1962 treden Florence en Edward in het huwelijk, ondanks hun verschillende achtergrond – destijds zeker een issue. Tijdens hun huwelijksavond in een middelmatig hotel aan de prachtige kust van Dorset, zal het huwelijk worden geconsumeerd.

In de aanloop hiernaartoe wordt, via flashbacks, teruggekeken naar hun beider levens en hun eerste periode als verliefd stel. Daardoor begrijp je als kijker precies waarom het tóch misgaat. Net als in het prachtige Atonement (eveneens Ian McEwan) zorgt het noodlot ervoor dat een ware liefde strandt. Een heuse kwelling voor de kijker, want het breekbare, universele gegeven van de liefde, omgaan met psychische bagage en volwassen worden wordt ingetogen, doch indringend verbeeld. Je voelt de vlinders, onzekerheden en pijn van de personages.

 

Maricke Nieuwdorp in Algemeen Dagblad van 28 juni 2018

Zie ook FilmMagie nr. 686