FilmMagie-logo-white

Mud

(2012,
USA)
(2012,
USA)
28 januari 2014

Regisseur

Jeff Nichols

Producer

Sarah Green, Aaron Ryder, Lisa Maria Falcone

Scenario

Jeff Nichols

Acteurs

Matthew McConaughey, Reese Witherspoon, Tye Sheridan, Jacob Lofland, Sam Shepard, Sarah Paulson, Michael Shannon

Cinematografie

Adam Stone

Montage

Julie Monroe

Muziek

David Wingo

Prijzen

Filmduur

130 min

Jeff Nichols bevestigt zijn talent met Mud, een zuidelijk avontuur dat zich ophoudt tussen Stand by Me en Huckleberry Finn.

De talentvolle Amerikaan Jeff Nichols maakt films zoals ze amper nog worden gemaakt: klassiek gefilmd en verteld, toegankelijk voor jong en oud, emotioneel en entertainend. Maar dan wel met een volwassen thematiek, een tegelijk persoonlijke als epische invalshoek en de ouderwetse, zeg maar gerust anachronistische ambitie om de kijker richting catharsis te gidsen.

In zijn derde langspeler Mud – na de indievoltreffers Shotgun Stories (2007) en Take Shelter (2011) zijn meest ambitieuze tot nog toe – vertelt Nichols het deugddoend ouderwets en oerklassiek Amerikaans aanvoelende verhaal van de veertienjarige Ellis. Terwijl zijn ouders op scheiden staan en zijn hormonen volop beginnen te razen, sluit Ellis vriendschap met het mysterieuze titelpersonage, een eenzaat op de vlucht voor de wet die op een afgelegen eilandje in de Mississippi op zijn grote liefde Juniper zit te wachten.

Net als in zijn vorige films etaleert Nichols een exquis oog voor sfeer en couleur locale – Mud werd voor 10 miljoen dollar gedraaid in Nichols’ beboste geboorteturf Arkansas. En ook deze keer weet hij disfunctionele familiedynamieken, louterend geweld en getraumatiseerde outcasts te integreren binnen een door hemzelf geschreven avontuur dat in de verte aan coming-of-agefabels als Huckleberry Finn en Stand by Me doet denken. Bovendien kan hij bogen op een prima cast, aangevoerd door de piepjonge Tye Sheridan als Ellis, terwijl A-listers Matthew McConaughey en Reese Witherspoon, als outlawkoppel Mud en Juniper, nog eens tonen veel meer te kunnen dan beaat in de camera grijnzen.

Nichols kan filmen, heeft iets wezenlijks te vertellen, kent zijn klassiekers en heeft lak aan luie ironie – wat voor een Amerikaanse publieksfilmer stilaan uniek is geworden. Profiteer ervan vooraleer het te laat is en er van over de Atlantische Oceaan, zoals Steven Spielberg en George Lucas waarschuwen, enkel en alleen nog vliegende spandexventen en ontploffende robots komen aangewaaid.

Dave Mestdach in Knack Focus 26 juni 2013

Zie ook FilmMagie nr. 636