FilmMagie-logo-white

Manchester by the Sea

(2016,
USA)
(2016,
USA)
26 september 2017

Regisseur

Kenneth Lonergan

Producer

Matt Damon, Kimberly Steward, Chris Moore, Lauren Beck, Kevin J. Walsh

Scenario

Kenneth Lonergan

Acteurs

Casey Affleck, Michelle Williams, Kyle Chandler, Lucas Hedges

Cinematografie

Jody Lee Lipes

Montage

Jennifer Lame

Muziek

Lesley Barber

Prijzen

Oscars 2017 voor beste acteur en beste scenario. Tal van nominaties. Meerdere prijzen en nominaties voor de Golden Globes 2017, BAFTA en andere

Filmduur

137 min

Zo menselijk ziet u mensen zelden als in Manchester by the Sea, een meesterlijk melodrama met een grandioze Casey Affleck in een winters decor.

Een vissersboot glijdt over het water voor de kust van Manchester by the Sea, een lieflijk gehucht dat op geen prentkaart zou misstaan. Op het achterdek van de boot staat een man te dollen met een jongetje. Dit is een flashback. Engelenstemmen geven het tafereel haast hemelse dimensies. Iets later is dezelfde man sneeuw aan het ruimen bij een appartementsgebouw in een buitenwijk van Boston. Lee Chandler (Casey Affleck) is er klusjesman en conciërge. Zelf is hij onherstelbaar beschadigd, zo zullen we in de loop van de film ontdekken.

Knuffelbaar

Het winterse decor is geen toeval. Hij is nog niet dood, maar leven lukt niet meer. Mensen slagen er niet meer in om tot hem door te dringen. En toch heeft hij iets knuffelbaars. Er ligt een mistroostigheid in zijn doen en laten. Van dat soort somberheid heeft Affleck zijn handelsmerk gemaakt. Hier is hij subliem.

Op dat moment weten we als kijker nog niet dat we naar een anatomie van liefde en pijn aan het kijken zijn. De man is bewust alleen en leeft op een kamertje dat niet groter is dan een cel. Het leven heeft hem gestraft. Zo hard dat niets hem nog kan raken. Ook niet de dood van zijn broer. Alles lijkt van hem af te glijden als water van een eend. Maar in Manchester by the Sea verneemt hij dat zijn broer hem als voogd heeft aangeduid voor zijn zoon, een jongeling die in een band zit en de meisjes najaagt. Opeens wordt de man gedwongen zijn hart te openen. Terwijl hij zichzelf niet meer toestond om nog te leven.

Dosering

Het is in de meesterlijke dosering dat Kenneth Lonergan deze uitermate aangrijpende karakterstudie haar unieke glans geeft. De confronterende realiteit waar hij ons in onderdompelt, bedekt hij met sfeer, tedere humor en lagen fragmenten uit het verleden die het heden uitleggen. We leren er ook de mensen uit zijn leven kennen. Ze worden vertolkt door acteurs die net als de regisseur-scenarist en zijn hoofdrolspeler uitmunten in dosering.

KVDM in De Morgen – 24 januari 2017

Zie ook FilmMagie nr. 672