FilmMagie-logo-white

Hero

(2003,
China )
(2003,
China )
2004

Regisseur

Zhang Yimou

Producer

Bill Kong en Zhang Yimou

Scenario

Li Feng, Zhang Yimou en Wang Bin

Acteurs

Jet Li (Nameless), Tony Leung Chiu-wai (Broken Sword), Maggie Cheung (Flying Snow), Donnie Yen (Sky), Zhang Ziyi (Moon)

Cinematografie

Christopher Doyle

Montage

Zhan Ry en Angie Lam

Muziek

Tan Dun

Prijzen

Golden Globe nominatie 2003. Oscarnominatie 2003 voor de beste niet-Amerikaanse film

Filmduur

93 min

KORT

Het historische martial arts-epos HERO is een lyrische, luxueuze beeldenstroom van onwaarschijnlijk mooi gestileerde vechtscènes en overdadig gekleurde locaties. Met een cast en crew van supersterren kon het niet anders dan dat de film werd bestempeld als de ‘opvolger’ van CROUCHING TIGER, HIDDEN DRAGON.

MARTIAL ARTS

Terwijl de kalligrafiemeester Gebroken Zwaard onverstoorbaar zijn nieuwe karakters in het zand tekent, vuren de koninklijke boogschutters salvo na salvo af op zijn houten schooltje. Tienduizenden pijlen zoeken als splinters van een ontplofte meteoriet hun weg naar de weerloze, doodsbange kalligrafiestudenten. De prachtige computeranimatie van de zwermen pijlen, waarin de camera mee zweeft, krijgt een tastbare lading door de diepe, natuurlijke geluidseffecten van de houten pijlen die zich in houten muren planten. Deze apocalyptische aanvalsscène is maar een van de vele verbluffende scènes.
Zhang Yimou, maker van weldadig gestileerde historische films als HET RODE KORENVELD en JU DOU, kreeg in de jaren negentig veel westerse lof maar werd in zijn thuisland genegeerd door het publiek, gekraakt door de pers en tegengewerkt door de politiek. Met zijn peperdure genrefilm HERO kreeg hij eindelijk een film die ook door zijn volk in het hart werd gesloten.

Hij won zeven van de veertien nominaties op het Hong Kong Filmfestival 2002.

GODDELIJK

In de derde eeuw voor Christus probeert de koning van Qin met harde hand het in zeven koninkrijken verdeelde, al eeuwen oorlogvoerende China te verenigen. Naamloos (Jet Li), een simpele sheriff uit de provincie, krijgt een zeldzame audiëntie in de Verboden Stad omdat hij zegt te kunnen bewijzen drie onverslaanbare strijders te hebben gedood.

In flashbacks, elk in eigen kleurenpalet, vertelt hij de koning over zijn overwinningen op Hemel (Donnie Yen), Gebroken Zwaard en Vliegende Sneeuw (respectievelijk Tony Leung en Maggie Cheung, de stille minnaars uit IN THE MOOD FOR LOVE).
Jet Li en Donnie Yen, grootmeesters van de ‘wuxia’ (de Chinese vechtkunst), krijgen uitgebreid de tijd om hun titanenstrijd te beslechten. Ze strijden in stilte, de slagen van hun tegenstander als schaakzetten voor hun geestesoog vooruitziend. De overige gevechten duren korter, en zijn ook zachter en abstracter. Zo is er een gevecht tussen de herfstbladeren die door het zwaaien van de zwaarden tot een goudgele storm worden opgezwiept; en een strijd op een meer waarboven de tegenstanders blijven zweven door zich met hun zwaardpunt steeds in het rimpelloze water af te zetten.

De visuele bravoure van Yimou en zijn stercameraman Christopher Doyle blijven verbazen. Yimou jaagt zijn helden razendsnel van gevecht naar gevecht en verschaft ze haast een goddelijke status door hen nooit echt de tijd te geven mensen van vlees en bloed te worden.

Naar Rik Herder in de Filmkrant, nr 252

Zie ook F&Tv 537

Nico Krols, medewerker FilmMagie-Antwerpen