FilmMagie-logo-white

Beautiful Thing

(1996,
UK)
(1996,
UK)
31 maart 1998

Regisseur

Hettie Mac Donald

Producer

Channel Four Films

Scenario

Jonathan Harvey

Acteurs

Linda Henry (Sandra Gangel), Glen Berry (Jamie), Scott Neal (Ste Pearce), Ben Daniels (Tony), Tameka Empson (Leah)

Cinematografie

Chris Seager

Montage

Muziek

John Altman

Prijzen

Filmduur

Regisseur

Hettie MacDonald debuteerde, 24 jaar jong, als toneelregisseur: de jongste vrouw die ooit een stuk in het Londense Westend op de planken bracht.

Na talloze theatervoorstellingen werd ze in 1995 verzocht de toneelhit Beautiful Thing te verfilmen.  Ze had dit stuk van de jonge schrijver Jonathan Harvey, in Liverpool geboren als homosexuele zoon van een postbode, al meermaals geregisseerd voor verscheidene theaters.  MacDonald voelde er meteen voor om naar de filmregie over te stappen: “Ik voelde me wat vastgelopen in het theater”, getuigt ze.  “Ik was altijd geïnteresseerd in de technische kant van het regiewerk.  Met film kan je zoveel verder gaan: het licht, de camerabeweging, de verschillende locaties.  Film bood me zoveel meer mogelijkheden.”  Haar filmdebuut was meteen een schot in de roos en werd geselecteerd voor de “Quinzaine” in Cannes. (1)

Gegeven 

Beautiful Thing handelt over de opbloeiende liefde tussen twee tienerjongens in een trieste buitenwijk van Londen, waar de mensen in nauwe en gehorige flatjes dicht op elkaar wonen.  De liefde tussen Jamie en Ste blijft dan ook niet lang geheim.

De gevoelens van de jongens worden door de achterklap danig op de proef gesteld, maar ze slagen erin daarmee op een bewonderenswaardige manier om te gaan, ondanks de onzekerheden die nu eenmaal bij hun puberleeftijd horen. (2)

Bespreking 

beautiful thing laat zich in de eerste plaats bekijken en genieten als een kleurrijk en gedetailleerd, grappig en teder groepsportret van de working class-bevolking in de flatgebouwen van de Thameshead Estate, een sociale wijk in het zuiden van Londen. De intrinsieke kwaliteit van het scenario en de verbluffende vertolkingen maken dat de personages niet beperkt blijven tot de traditionele clichés van het genre.

Beautiful Thing omschrijft zichzelf als een ‘urban fairytale’.  Maar het is uiteraard niet allemaal rozengeur en maneschijn.  Doorheen de film zitten voldoende elementen (pesterijen op school, mishandeling, homofobie, drugs, familiale desintegratie) verwerkt om duidelijk te maken dat het leven geen vrolijk sprookje is.

Maar de personages beschikken over voldoende vitaliteit en strijdlust, liefde en zelfrespect om overeind te blijven. (3)

Beautiful Thing staat bol van prachtige observaties en opmerkelijke karakterschetsen. Speciale aandacht verdient de moeder van Jamie, die als barmeid de kost verdient, maar nog genoeg esprit bezit om zich omhoog te werken. (2)

Cineaste Hettie MacDonald wordt terecht vergeleken met andere regisseurs uit de Britse “sociale” school: Stephen Frears, Mike Leigh en Ken Loach.

 

Bronnen:        (1)                   Volkskrant 14.11.96
(2)                   Algemeen Dagblad 14.11.96
(3)                   De Morgen 28.11.96

 

Dirk Michiels, medewerker KFL-Antwerpen

Ook in FTv 466