Avant l'hiver

Fr - 2013 103 minuten - FilmMagie nr. 639
Regie: Philippe Claudel
Scenario: Philippe Claudel
Montage: Elisa Aboulker
Met: Kristin Scott-Thomas, Daniel Auteuil, Leila Bekhti, Vicky Krieps, Richard Berry, Jérôme Varanfrain, Anne Metzler, e.a.
Fotografie: Denis Lenoir
Productie: Yves Marmion, Romain Rojtman, Jani Thiltges
Muziek: André Dziezuk
Prijzen:  
Links: Trailer


Zoeken naar warmte in het perfecte leven

“Wat is er?” ‘Niets.’ Veel van zeggen is Paul tegen zijn vrouw niet. Er zit in hun relatie nog evenveel leven als in hun huis waarvan het interieur en de tuin prachtig en perfect georkestreerd zijn, maar zonder warmte ingericht of ontworpen. Hoofdrolspeler Daniel Auteuil bewijst in dit doorwrochte romantische drama nog maar eens zijn kunnen naast een Kristin Scott Thomas die opnieuw overtuigt als ijskonijn.

De onhebbelijke Paul (Auteuil) weigert voor zijn zwijgzame houding rekenschap te geven aan Lucie (Scott Thomas). Is hij moe of verveeld, wie zal het zeggen? Hij is een rijke hersenchirurg die zijn leven op een rij heeft, zou je denken. Geregeld nodigt het op automaat draaiende koppel vrienden of familie uit die hij dan, wie weet waarom, de wind van voren geeft. Ook ontvangt hij geregeld bloemen van een vrouw, als dank voor haar operatie. Vreemd, want hij heeft haar niet geopereerd. Hij ontdekt dat zij (Bekhti) de patiënt is van zijn vriend, een psycholoog. Paul besluit haar, niet zo heel bewust, regelmatig te ontmoeten. Hij zou haar vader kunnen zijn. Om seks is het hem niet te doen. Om wat dan wel? Je kan je afvragen of je deel bent van Paul’s droom. Tot hij met een schok wakker wordt geschud.

Regisseur en scenarist Philippe Claudel lijkt met Avant l’Hiver te refereren aan de filmwereld van Claude Chabrol. Hoewel, die zou er een zaak van gemaakt hebben om louter het verhaal van Paul’s penopauze te omklemmen. Claudel maakt van Avant l’Hiver ook nog een thriller en een melodrama. Geen bezwaar. Hij gooit stijlvol, op een met opera gevoede soundtrack en dankzij sterke vertolkingen het ene geheimzinnige voorval na het andere voor je voeten tot hij in het laatste deel de ware aard van het mysterie prijsgeeft.

Even vreesden we dat het einde een knieval werd, maar nee, Claudels films zijn niet afgelopen voor het laatste beeld is getoond.

Nico Krols in De Morgen 24 november 2013
 

www.filmmagie-antwerpen.beTerug naar boven